Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Ne zamudite

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

6 December 2019 

KULTURNI DAN V LJUBLJANI

 

Zadnja  strokovna ekskurzija Društva  U3  v letošnjem letu je bila namenjena  Ljubljani. Skupina 24 udeležencev si je ob  strokovnem vodenj ogledala stalno zbirko Moderne galerije, v Narodnem muzeju arheološko zbirko z najnovejšo razstavo  in Plečnikovo cerkev v Šiški.
 
Moderna galerija je osrednji nacionalni muzej sodobne umetnosti od impresionizma do začetka 90. let 20. stoletja. Ogled se začne s svetlimi platni Groharja, Jakopiča in drugih impresionistov, nadaljuje z ekspresionizmom (brata Kralj, Pilon, Jakac…, sledijo Neodvisni (Mušič, Kos, Sedej…),avantgarda pred 2. sv. vojno (Černigoj), partizanska umetnost, po vojni modernizem (Stupica, Kregar, Savinšek, Spacal…), in več novih smeri, ki se končajo z retrogradnim gibanjem   Neue Slowenische Kunst. V stalni zbirki so tudi dela Prekmurcev Huzjana in Červeka.
 
V Narodnem muzeju so nas očarali naslednji znameniti predmeti: neandertalčeva piščal iz jame Divje babe, idol z ljubljanskega barja, pozlačen bronast kip emonskega meščana,situla iz Vač, rimski mejnik, slonokoščeni punčki in egipčanska mumija. Slednja je bila pridobljena kot dar l. 1846, ko je tedanje vodstvo Kranjske pozvalo prebivalstvo, naj prispevajo zgodovinsko pomembne predmete za muzej, ki je bil prva, za kulturne namene zgrajena stavba v Ljubljani.
 
Ena od posebnih stvaritev  znamenitega arhitekta Jožefa Plečnika je cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Presenetila nas je z velikostjo (3. največja cerkev v SLO), z  20 ogromnimi stebri ,ravnim, lesenim stropom, mnogimi lestenci in asfaltnimi tlemi. Prijazni pater Gregor je razlago popestril z zgodbami o sodelovanju med frančiškani, ki upravljajo župnijo Šiška in mojstrom Plečnikom. Cerkev je nastala v začetku 20. stoletja, ko se je ta del Ljubljane naglo industrializiral. Veličastna, vendar izvedena s poceni materiali, ima vse za Plečnika značilne elemente, kot so stebri, detajlno okrasje, skladja materialov…
 
Kulturno bogat dan smo zaključili s sprehodom čez praznično okrašeno glavno mesto, polno vrveža in vabljivih vonjav.

Zapisala: Ivanka Klopčič Casar
Fotografije: Ivan Hanc