Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

Ne zamudite

Kontaktni podatki

Društvo za izobraževanje
za tretje življenjsko obdobje

Slomškova ulica 33,
SI - 9000 Murska Sobota

Predsednica društva U3
Danica Flisar,
tel.: 051/358-180,
e-pošta:
danica.flisar@gmail.com

skrbnik portala: Ivan Hanc
e-pošta:
ivan.hanc3b@gmail.com

18 Junij 2019 

STROKOVNA EKSKURZIJA V LENDAVO

 

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje pri LU Murska Sobota smo zbrani tisti, ki smo se učili vse življenje in se učimo tudi zdaj, ko nam to ni več potrebno, ko učenja ne čutimo kot prisilo, ampak kot željo in  užitek.  Na vrhuncu vsakoletnega dogajanja, ki se imenuje Teden vseživljenjskega učenja, smo za zadovoljitev svojih želja po učenju in potrebe po užitku izbrali Lendavo, naši področji iskanja znanja pa so bili  umetnost in zgodovina.
 
Lendavski grad

Že vrsto let pripravljajo v razstavnih prostorih tega lepotca na vzpetini nad Lendavo razstave imenitnih slikarjev svetovnega slovesa. Letošnja razstava je srečanje dveh svetov Vzhoda in Zahoda ter dveh umetnikov, Avstrijca Haundertwasserja in Japonca Hasegawe.
Z namenom, da bi bolje spoznal zahodni svet, je japonski umetnik zapustil svojo domovino in se nastanil v Parizu. Hundertwasserja pa sta očarali vzhodna filozofija in umetnost. Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega vpliva dveh svetov, Vzhoda in Zahoda, vzporednice in razlike med njima. Tako nekako povzemamo besede umetnostnega zgodovinarja Attile Pisnjaka, ki je bil naš vodnik ob ogledu razstave.
 
Muzej v Pince Marofu

Večina Prekmurcev ve le to, da na območju okoli Lendave živijo tudi Primorci in Istrani, ki jih je oblast tam naselila po koncu prve svetovne vojne, in da zdaj na veliko obujajo tradicijo svojih prednikov z gojenjem špargljev. Ta površna zgodba  pa ima svoje grozljive začetke v vojni med Italijo in Avstro-Ogrsko, ko so prebivalstvo z območja spopadov umikali v taborišča v notranjost cesarstva, po koncu vojne pa se niso imeli kam vrniti, ker je bila Primorska do Postojne dodeljena Italiji. Po sedmih letih življenja v taboriščih jim je stara jugoslovanska oblast omogočila naselitev na agrarni zemlji v okolici Lendave, vendar ni šlo gladko, ker je to zemljo hotelo tudi domače prebivalstvo. Ko so si  za silo uredili življenje, pa jim je prinesla novo nesrečo druga  svetovna vojna, ko so se spet znašli v taborišču, in  to v madžarskem Sarvarju.
Pred nekaj manj kot dvema desetletjema je bilo  ustanovljeno Društvo Primorci in Istrani v Prekmurju. Društvo je uredilo muzej, ki stoji v vasi Pince Marof in spominja na lesene barake, kakršne so postavili ob priselitvi Primorcev leta 1922, ko je nastala vas Benica. Veliko pozornosti namenjajo ohranjanju zgodovinskega dejstva o načinu preselitve Primorcev in Istranov v Prekmurje. Odlična pričevalca ob ogledu muzeja in odkrivanju zgodovinskih resnic sta bila gospoda Stanko Bensa in Jože Vidič.
 
Trudili smo se, da smo si zapomnili čim več vsega, kar smo videli in slišali. To je bil naš prispevek k Sloveniji, učeči se deželi.

Zapisala: Nevenka Emri
Fotografije: Tatjana Drexler