Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

30 Marec 2019 

EKSKURZIJA NA GORENJSKO

VABILO

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo, ki jo organiziramo v sklopu medgeneracijskega projekta »spoznavajmo kulturno  dediščino naših krajev«  Ekskurzija bo v sredo, 17. aprila.               

 
Program strokovne  ekskurzije:
                                                                                                              

PLANICA                                                                                                                                                               
Odhod iz AP Murska Sobota ob 5. 30. Vožnja z vmesnim  postankov do doline pod Poncami, kjer stoji  Nordijski center PLANICA. Na vodenem ogledu bomo  izvedeli vse o Planici. V stavbi nordijskega centra si bomo ogledali vetrovnik in se prepričali, da je sneg pripravljen za tekače tudi sredi poletja v podzemnem tekaškem tunelu. Kako pogumni pa so skakalci  pa se bomo prepričali sami, ko se bomo  s panoramsko sedežnico povzpeli 202 metra višje na vrh letalnice bratov Gorišek.  Najbolj pogumni se boste lahko podali na ZIP LINE, ki je kar 566 m dolg in pri katerem dosežete hitrost 85 km na uro (doplačilo 25 evrov ).
                                                               
ZELENCI                                                                                                                                                             
Ob cesti iz Rateč do Kranjske gore  se bomo ustavili v Naravnem rezervatu ZELENCI. Ogledali si bomo jezero izrazito zelene barve. Opazovali talne izvire, ki so pravzaprav drugi del potoka, imenovanega Nadiža, ki izvira blizu koče v Tamarju in večji del teče poniknjen pod gruščem, sicer pa prvi izvir Save. Izviri v jezerskih usedlinah so v obliki vulkančkov.
                                   
KRANJSKA  GORA                                                                                                                                       
V centru Kranjske Gore se bomo  sprehodili po Parku miru z razstavo fotografij, ki prikazujejo gradnjo ceste na Vršič med 1. svetovno vojno. Ustavili se bomo tudi pri jezeru Jasna, ki je sestavljeno iz dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Občudovali bomo odsev gora v kristalni jezerski vodi.

RUSKA KAPELICA                                                  
Ruska kapelica je kapelica, postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Kapelica je urejena v pravoslavnem slogu, ki izraža vero vojakov, ki so na tem mestu preminili. 
DOVJE: Ogledali si bomo spomenik Jakoba Aljaža, našega triglavskega kralja Matjaža.

CENA: Ekskurzijo sofinancira Ministrstvo za izobraževanje,znanost in šport zato  je cena samo 25 evrov  in zajema: avtobusni prevoz, vodenje in  vstopnino v nordijski center Planica ter kosilo.

PRIJAVE   bomo zbirali  v ponedeljek, 1.  in 8. aprila  od 9. do 11. ure na LUMS, učilnica 7 , sicer pa do zasedbe mest na enem avtobusu.

Vljudno vabljeni !
 
V Murski Soboti, 30. 3. 2019        
Predsednica: Danica Flisar