Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

27 Marec 2019 

VABILA

Pozdravljeni člani in članice!

V nadaljevanju vam pošiljam vabilo za predavanje v  klubu U3, ki bo v torek, 2. aprila in vabilo s programom na 5. festival znanja in kulture, ki bo 25. aprila v Domžalah. Program festivala je v priponki.

Program za Krko, kakor za ekskurzijo na Gorenjsko boste dobili v naslednjih  dneh.

Vljudno vas vabim, da se predavanja  in festivala udeležite.

Z lepimi pozdravi!  Danica


VABILO

V prekmurskem letu, ko praznujemo 100. obletnico priključitve Prekmurja matični državi, vas vljudno vabimo na predavanje 

 PREKMURJE V LETU  1919
    
Kdaj: v torek, 2. aprila, ob 17. uri 
Kje: V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti                                         
Predavatelj: Aleksander Ružič, profesor zgodovine in geografije
                                   
Iz vsebine:                                                                                                                                               
Leto 1919 je bilo za Prekmurje prelomno leto. Avstro – Ogrska je po porazu centralnih sil v prvi svetovni vojni razpadla in nastala je nova država, Madžarska, kamor smo spadali tudi Slovenci na levem bregu Mure in v Slovenskem Porabju. Na pariški mirovni konferenci so antantne sile kot zmagovalke risale nove meje Evrope. Z nastankom Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev dne 1. decembra 1918, ko se je država Slovencev, Hrvatov in Srbov spojila s Kraljevino Srbijo, se je tudi prekmurskim in porabskim Slovencev ponudila priložnost, da se priključijo k matici, torej slovenskemu narodu. Predavanje bo v kronološkem pregledu najpomembnejših dogodkov v tem letu skušalo osvetliti nekatere glavne poudarke, ki so pripeljali do priključitve Prekmurja, ne pa tudi Slovenskega Porabja, k matici. Govora bo pa tudi o Murski republiki kot poskusu neke nedefinirane entitete, ki je s spletom okoliščin bila kratkotrajnega veka.

Ob 19. uri istega dne vas vabimo na  ogled dokumentarnega filma  "Za Prekmurje gre" scenarij in režija Štefan Celec. Projekcija filma sodi tudi v sklop praznovanja 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Brezplačne vstopnice dobite v Gledališču Park M. Sobota.

1919-2019

Vljudno vabljeni!

V Murski Soboti, 27. 3. 2019
Predsednica: Danica Flisar

VABILO

vsem slovenskim univerzam za tretje življenjsko obdobje na

5. MEDNARODNI FESTIVAL ZNANJA IN KULTURE STAREJŠIH

Četrtek, 25. april 2019, ob 9. uri, Kulturni dom Franca Bernika, Ljubljanska 61, Domžale
 
Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje pripravlja 25. aprila 2019 v Domžalah svoj 5. mednarodni festival znanja in kulture starejših. Gostitelj in soorganizator festivala je Društvo Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale.
S festivalom seznanjamo javnost z vrednimi dosežki učenja in ustvarjanja na univerzah za tretje življenjsko obdobje, festival pa je namenjen tudi medsebojnemu povezovanju slovenskih univerz v skupnem dogodku kot tudi povezovanju s sorodnimi organizacijami doma in v tujini.

5. festivala se bomo udeležili tudi mi, zato vas vljudno prosim, da svojo udeležbo prijavite preko e-pošte, po  GSM 051 358 180, ali osebno v času dežurstva do ponedeljka,15. aprila. Prijave bomo zbirali do zasedbe mest na enem avtobusu.
Za delno pokritje stroškov boste odšteli 10 evrov, v katerih je vključen delni prevoz in vstopnina za ogled Slamnikarskega muzeja in muzejske hiše Menačenkova domačija.

Prilagamo program festivala, ki je pester in zanimiv kot so bili tudi  programi   na prejšnjih festivalih  (Velenje, Šmarje pri Jelšah, itd).

Prav je, da spoznamo delovanje tudi drugih univerz, zato pričakujem, da se boste festivala udeležili.

Z lepimi  pozdravi
V Murski Soboti, 27. 3. 2019
Predsednica: Danica Flisar