Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

23 Maj 2019 

soboški židje

 

Predavanje dr. Bojana Zadravca Soboški židje v Klubu U3 Murska Sobota

Dr. Bojan Zadravec je bil moj dijak, dijak  Gimnazije v Murski Soboti.  Študiral je biologijo in judovsko teologijo in doktoriral iz genetike. Velikokrat sva se srečevala, pripovedoval mi je o svojih potovanjih v Izrael in ZDA, študiju in proučevanju življenja Judov v Soboti in Prekmurju.

Predavanje je bilo zanimiv in slikovit prikaz življenja največje židovske skupnosti na slovenskem od naselitve do današnjih dni. V Prekmurju je na začetku 20. stoletja ta skupnost štela 1100 prebivalcev.
 
Nacistični holokavst je povzročil veliko žrtev. Redki so se vrnili iz taborišč smrti in po osvoboditvi so se številni izselili v Izrael in ZDA. Predavatelj je v skoraj dvajsetih letih raziskovanja obiskal mnoge med njimi, ki so se z njim pogovarjali prekmursko in se nostalgično spominjali življenja v Prekmurju. Pokazal nam je kar nekaj zanimivih fotografij s potomci  prekmurskih židov in še bolj zanimive sto in več let stare fotografije iz njihove »prekmurske preteklosti«.

Predavalnica v soboški knjižnici je bila polna do zadnjega kotička in med poslušalci so bili številni potomci prekmurskih židov, ki so na fotografijah prepoznavali svoje starše, babice in dedke ...

Bomo kdaj uspeli dojeti, da vojna povzroča neskončno gorje in da je največja grožnja človeštvu.

Zapisala: Nadja Ivanc - Miloševič
Foto: Marija Horvat