Domov    O nas    Kontakt
Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje
Bootstrap Slider
Širimo obzorja, združujemo ljudi!

22 April 2019 

BILI SMO NA GORENJSKEM

 

STROKOVNA EKSKURZIJA NA GORENJSKO

Lepega, sončnega jutra, 17. aprila, smo se odpravili na strokovno ekskurzijo  skupaj s skupino učencev Osnovne šole III iz Murske Sobote in njihovo mentorico Zorico Sečko. Ekskurzijo smo organizirali v sklopu medgeneracijskega projekta            »spoznavajmo kulturno dediščino naših krajev«.

Tokrat je bil naš cilj  Gorenjska. Želeli smo spoznati  dediščino slovenskega nordijskega smučanja  v Planici in  slovensko planinsko dediščino. Nordijski center v Planici nam nudi vse. Iz razgledne ploščadi nordijskega centra se nam odpre čudoviti pogled na planiško dolino, ki sega od tromeje pa vse do Tamarja. Enkratni  razgledi na julijske vršace  nam bodo ostali dolgo v spominu. V muzeju smo spoznali junake skakalne elite, tehnični razvoj skakalnice, opremo, ki se je uporabljala v posameznih obdobjih in še veliko drugih zanimivosti razvoja smučarskih poletov. V garaži nordijskega centra smo se lahko prepričali, da je sneg pripravljen za tekače tudi sredi poletja. Ogledali smo si tudi vetrovnik. Pogled na  skakalnice in letalnico od blizu je posebno doživetje. Žal je bila panoramska sedežnica v remontu, tako da  se nismo  mogli prepričati, kako pogumni so letalci, ki letijo z vrha letalnice bratov Gorišek. Med nami pa ni bilo junaka, ki bi se  peš povzpel do vrha letalnice.
Kratka je bila vožnja do jezera Zelenci. Prijetno se je bilo sprehodili do naravnega rezervata Zelenci, kjer smo opazovali talne izvire v jezerskih usedlinah v obliki vulkančkov. Jezero  je izrazito zelene barve in je prvi izvir Save, voda se pa steka iz jezera  v Savo Dolinko.

V Kranjski gori, ki je bil naš naslednji cilj ,smo se sprehodili skozi center in si ogledali  Park miru z razstavo fotografij, ki prikazujejo gradnjo ceste na Vršič med 1. svetovno vojno. Park miru je bil postavljen ob 100. obletnici Ruske kapelice  pod Vršičem.

Po dobrem kosilu in počitku smo se odpeljali do jezera »Jasna«. Pot smo hoteli nadaljevati do Ruske kapelice, vendar je bila vožnja za težja vozila prepovedana. Tako smo razočarani ostali na nabrežju jezera.

V Mojstrani, ki hrani v slovenskem planinskem muzeju  planinsko dediščino naših krajev, smo si ogledali  na hitro muzej,  Trg olimpijcev, ki je postavljen v spomin na 21 olimpijcev, ki so bili doma v vaseh pod Triglavom in  bivak , ki je postavljen pred muzejem.

V Dovjah  smo se ustavili in si ogledali spomenik Jakobu Aljažu, triglavskemu kralju Matjažu, župniku, planincu, skladatelju, ki je na vrh Triglava dal postaviti  Aljažev stolp.                     
Zadovoljni in  bogatejši za nova znanja, predvsem pa prežeti z lepotami naših gora ,smo se v večernih urah vrnili v našo Soboto.
 
Naša vodnica je bila znana planinka, naša članica, Ivanka Klopčič, ki pozna vsak hrib, vsako goro, vsak prelaz in njej  gre  zahvala, da je naša ekskurzija dobro uspela.

Zapisala: Danica Flisar
Fotografije: Feliks Pihlar